Patru fundași. Sau cum ar spune englezii: “Using the back four”.

I don’t believe tactics are the only thing that determines how a side plays and I don’t believe tactics are always the most important aspect in how a game works out. Rather they are one aspect among many – a neglected one perhaps – but just one thread, alongside ability, fitness, motivation, power and luck, in an immensely complex tapestry.

Jonathan Wilson – Inverting The Pyramid

In acest prim articol, vom analiza formula cu 4 fundasi, vom incerca sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele acestei asezari a fundasilor atat pe faza de atac, cat si pe cea de aparare.

Totodata, e important de mentionat de la inceput ca atat acest articol, cat si cele care vor urma in aceasta serie, vor prezenta concepte si exemple foarte simple de joc si sunt mai degraba adresate celor care doresc sa dobandeasca cunostinte de baza despre tactica, formule de joc, strategii de joc, concepte precum “contraatac”, “posesie”, “pressing”, etc.

Bun, hai sa incepem!

Faza de atac

Principalul avantaj al unei formule cu 4 fundasi pe faza de atac consta in faptul ca echipa care o foloseste poate controla mai bine cele 2 benzi, mai ales in situatia in care avem o asezare clasica 4-4-2, cu cate un fundas lateral si un mijlocas lateral pe fiecare parte.

Exemplul #1

Pentru a face lucrurile cat mai clare si usor de inteles, ne vom concentra doar pe pionii jucatorii care au fost “botezati” cu nume de fotbalisti celebri, alese la intamplare.
Asadar, avem echipa visinie in atac, iar in posesia mingii se afla mijlocasul lateral stanga Ronaldinho, in fata caruia a iesit in intampinare numarul 7 de la adversari, mijlocasul dreapta, caruia o sa-i spunem “Beckham”.

Daca fundasul lateral stanga Alba vine si el sa sustina atacul in acea zona, atunci numarul 7 galben (Beckham) are o decizie de luat. Ori il urmareste pe Alba, ori ramane in pressing la Ronaldinho.

Daca Beckham alege prima varianta si Ronaldinho ramane la minge, atunci acesta va ajunge intr-o situatie de 1 la 1 cu fundasul lateral advers (nr. 5), ceea se poate transforma intr-o situatie foarte periculoasa pentru echipa aflata in aparare.

Beckham este practic scos din joc prin invaluirea lui Alba, iar daca Ronaldinho reuseste sa il depaseasca si pe singurul adversar care ii mai sta in cale, va avea destul spatiu si timp la dispozitie pentru a suta la poarta sau pentru a pasa decisiv catre numarul 9, de exemplu.

Cam acelasi lucru s-ar intampla si daca Beckham ar ramane langa Ronaldinho. Mingea ar ajunge la Alba, iar acesta ar fi in situatie de 1 la 1 cu fundasul dreapta advers.

Beckham ramane langa Ronaldinho, iar mingea ajunge la Alba.
Alba este in situatie de 1 la 1 cu fundasul lateral advers.

In ambele situatii, cel mai important lucru de retinut este faptul ca factorul decisiv a fost suportul acordat de catre fundasul lateral, care vine dintr-o linie de fund cu 4 fundasi. Mai departe, felul in care o astfel de faza se va finaliza depinde de inspiratia fiecarui jucator, dar datoria antrenorului care este adeptul acestui sistem este de a lucra cu jucatorii sai astfel de trasee in care fundasii laterali au un aport esential in faza de atac.


Exemplul #2

Aici avem o situatie si mai avantajoasa creata datorita sistemului cu 4 fundasi. Din nou, avem echipa visinie in posesie prin Ronaldinho, dar de data asta ne vom imagina o situatie in care mijlocasul lateral advers (Beckham) a ramas in jumatatea adversa, dupa o minge pierduta de catre echipa sa:

Contraatac pe partea stanga, Beckham a fost lasat in urma.

In aceasta situatie, daca Alba vine sa sustina contraatacul alaturi de Ronaldinho, fundasul dreapta de la echipa adversa (hai sa-i spunem Cafu) este singur in fata a doi adversari. Superioritatea numerica (despre care vom mai vorbi in mod repetat de acum incolo) a fost creata cu usurinta pe partea stanga pentru echipa visinie, unde avem o situatie de 2 vs 1.

Orice solutie ar alege Cafu, va avea probleme. Daca merge pe varianta de a-l marca pe Alba, ii ofera lui Ronaldinho un spatiu urias in drumul sau spre poarta. Daca alege sa il intampine pe mijlocasul lateral brazilian, atunci mingea poate ajunge la Alba, care nu mai are altceva de facut decat sa aleaga cum sa continue faza de atac in interiorul careului advers. In ilustratia de mai jos am ales sa prezint a doua varianta:

Din nou, superioritatea numerica a fost creata cu ajutorul fundasului lateral, care vine dintr-un sistem cu 4 fundasi.

In comparatie, echipele care joaca in sisteme cu 3 fundasi (3-5-2 sau 3-4-3, de exemplu) nu vor putea crea la fel de usor situatii de superioritate numerica 2 vs 1 pe benzi, pentru simplul fapt ca vor avea cate un singur jucator lateral pe fiecare parte a terenului.

Acestea sunt doar doua exemple extrem de simple prin care am incercat sa explicam pe intelesul tuturor cum poate contribui o dispunere a echipei intr-un sistem cu 4 fundasi la faza de atac. Hai sa vedem cum sta treaba in aparare!


Faza de aparare

Nivelul de siguranta pe care o echipa ce foloseste sistemul cu 4 fundasi il poate obtine depinde foarte mult de felul in care mijlocasii laterali se achita de sarcinile defensive. Mai precis, aici ar putea exista urmatoarele variante:

 1. Mijlocasul lateral de banda se retrage in aparare pentru a-i asigura suport fundasului lateral de pe aceeasi banda (stiu, Ronaldinho nu este cel mai bun exemplu in acest sens, dar pentru a mentine lucrurile simple, ne vom concentra in continuare pe aceeasi echipa visinie, aflata in aparare de data asta, si vom folosi aceleasi nume pentru jucatorii dati ca exemplu). Siguranta defensiva pe benzi este la un nivel ridicat in acest context, avand tot timpul o situatie de 2 vs 2. In schimb, problemele pot aparea in zona centrala, dar despre asta vom discuta imediat.

2. Mijlocasul lateral de banda nu se retrage in aparare sau este depasit cu usurinta, lasandu-l astfel pe fundasul lateral sa se apere in fata a 2 jucatori adversi. Evident, aceasta nu este o situatie ideala pentru echipa visinie, dar tot este mai buna decat cea in care pe acea banda nu s-ar mai afla nimeni in aparare, lucru care se poate intampla in cazul folosirii unui sistem cu 3 fundasi (despre care vom discuta intr-un articol viitor).

In ambele situatii, sistemul cu 4 fundasi creeaza un nivel inalt de siguranta defensiva pe benzi. Problemele pot aparea mai degraba in centru, daca echipa adversa stie cum sa exploateze aceste slabiciuni. Si despre asta vom vorbi in ultimul exemplu.

Asadar, ramanem in continuare focusati pe echipa visinie, care este dispusa intr-un 4-4-2 pe faza de aparare in fata echipei galbene, cu Pique si Ramos fundasi centrali.

In momentul in care unul dintre cei 2 fundasi centrali isi paraseste zona (lucru care s-ar putea intampla daca inainteaza pentru a-l ataca pe nr. 9 galben, de exemplu), va lasa in spatele sau o zona foarte mare descoperita, pe care Ramos nu o va putea acoperi singur, astfel ca echipa galbena va cauta sa exploateze acel spatiu.

Acesta este unul dintre motivele pentru care echipa adversa va incerca sa aiba mingea in posesie intre linia fundasilor si cea a mijlocasilor adversi: pentru a atrage unul dintre fundasii centrali sa atace jucatorul aflat la minge, astfel incat sa poata exploata spatiul ramas neacoperit in spatele sau.

In imaginea de mai jos avem o astfel de situatie ideala (pentru echipa adversa, in galben) in care atacantul lor (hai sa-i spunem “Aguero”) primeste mingea intre linii, iar Pique avanseaza pentru a incerca sa il deposedeze. Daca Aguero este sustinut in atac de 2 mijlocasi de banda plus un mijlocas central ofensiv, ajunge sa aiba nu mai putin de 3 variante la dispozitie pentru a pasa decisiv si a crea o ocazie periculoasa, pentru ca toti cei 3 jucatori mentionati pot profita de acel spatiu pe care l-am tot mentionat.

Ca o concluzie, cheia pentru a destabiliza o aparare de 4 fundasi poate fi jocul intre linii prin care unul dintre fundasii centrali este fortat sa isi paraseasca pozitia, lasand in spatele sau un spatiu liber care poate fi exploatat de catre echipa aflata in atac.

Un exemplu relevant recent ar fi golul prin care Real Madrid a deschis scorul prin Valverde pe Nou Camp impotriva Barcelonei, in meciul jucat pe 24 octombrie in etapa a 7-a. Acea faza (pe care o puteti vedea in rezumatul de mai jos) s-a derulat in felul urmator:

 1. Benzema primeste mingea intre linii, in fata fundasilor Barcelonei, care se apara in 3, pentru ca al patrulea (Jordi Alba) abia se retragea.
 2. Benzema inainteaza catre poarta cu mingea la picior, iar 3 coechipieri de-ai sai inainteaza si ei vertiginos catre careul advers.
 3. Pique avanseaza pentru a incerca sa il deposedeze pe Benzema. In spatele sau se creeaza un spatiu pe care Lenglet trebuie sa il acopere singur.
 4. Valverde sprinteaza si primeste mingea fix in acea zona libera, ramane in situatie de 1 la 1 cu portarul si inscrie cu usurinta.

Concluzii

Asadar, sistemul cu 4 jucatori in linia de fund (4-4-2 sau 4-3-3/4-5-1):

 • poate fi avantajos in ofensiva, pentru ca avand cate 2 jucatori pe fiecare parte a terenului, se pot crea mai usor situatii de 2 vs 2 sau 2 vs 1 cu adversarul;
 • poate fi avantajos in defensiva, pentru ca mijlocasul lateral ar trebui sa coboare in aparare de fiecare data cand este nevoie, pentru a pastra un echilibru 2 vs 2 pe banda respectiva;
 • poate fi vulnerabil in aparare, in cazul in care echipa adversa reuseste sa scoata din joc unul dintre fundasii centrali, iar in spatele sau ramane un spatiu larg pe care celalalt fundas central nu il poate acoperi in totalitate.

Cam atat despre formulele cu 4 fundasi. Intr-un articol viitor vom discuta intr-un mod la fel de simplu si despre cateva dintre caracteristicile, atuurile si slabiciunile folosirii unei linii de 3 fundasi. Pana atunci insa, te invit sa imi spui intr-un comentariu daca ti-a placut acest articol.

In incheiere, iti recomand un mic experiment pe care il poti face cand vei viziona urmatorul meci: daca una dintre echipe foloseste o linie de 4 fundasi, incearca sa urmaresti cum evolueaza acestia impreuna, cum se apara pe benzi sau cum se apara in zona centrala si incearca sa observi care le sunt atuurile si care le sunt slabiciunile.

2 thoughts on “Patru fundași. Sau cum ar spune englezii: “Using the back four”.

 1. Am citit cu plăcere articolul. Totuși sistemul cu 4 fundași rămâne cel sigur sistem defensiv. Cel cu 5 îl trec la antifotbal.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: